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General 
Q1.  Are state surveyors required to survey all rehabilitation extension 

locations? 
 

A1.  The CMS State Operations Manual, § 2302, requires each 
rehabilitation agency extension site to be surveyed.  However, 
when a rehab agency has multiple extension sites, State 
survey agencies lack the funding to survey all of them.  
Nevertheless, the expectation is that extension locations will 
meet Medicare Conditions of Participation, the same as the 
primary site.  All proposed extension locations must be 
approved by the State survey agency and Medicare regional 
office prior to becoming operational.  The SA should survey as 
many extension locations as it deems necessary to adequately 
determine the rehabilitation agency’s overall compliance with 
the OPT/SP CoPs.   

 
Q2.  What conditions and standards need to be surveyed when an OPT 

provides services at an extension location?  
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A2.  The extension location must meet all applicable CoPs.  The SA 
surveys each condition and standard in the OPT/SP CoPs at 
each extension location with the following exceptions:  
             -  42 CFR 485.709(a) (Standard: Governing body) is 

based upon the evaluation of the total agency that has 
responsibility for the primary location as well as all 
extension locations.  However, if there are concerns 
with the day-to-day operations of the extension 
location, assess the effectiveness of the governing 
body. 

              - Condition 485.717 (Rehabilitation Program) is 
applicable only to a rehabilitation agency’s own 
patients. 

              -  Condition 485.715 (Speech Pathology) is applicable 
only when speech pathology is rendered. 

              - Condition 485.713 (Physical Therapy Services) is 
applicable only when physical therapy is rendered.  
Refer to § 2302 – Survey of OPT/SP extension 
locations.   

 
Q3.  Is there a limit on the number of extension locations an OPT may 
have? 
 

A3.  There is no limit on the number of extension locations.  
However, the OPT must demonstrate its ability to manage and 
supervise the extension locations.   

   
Q4.  Is there any guidance regarding the maximum distance an OPT 

extension location can be from the parent location? 
 

A4.  At this time criteria have not been established regarding 
maximum distance or driving time an extension location can 
be from its parent site.  If there is a question about an 
extension location, efforts should be directed toward 
determining whether the approved site is able to successfully 
supervise the proposed extension location.   

 
Q5.  If an extension location is transferred between two existing OPT 

providers, does this constitute a change of ownership? 
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A5.  No.  The provider agreements remain with their respective 
owners at the “primary” OPT site.  SOM § 3224 provides 
guidance regarding survey of existing extension locations.   

 
Q6.  Must all required services per 42 CFR 485.717 be available at all 

extension locations of a rehabilitation agency? 
  

A6.  No.  The extension location may provide any combination of 
OT/PT/SLP services as long as those same services are 
provided at the primary site.  A social worker is not expected 
to be at the extension location as long as the social worker 
has reviewed written documentation on all OPT patients 
receiving therapy services at that location and can make 
determinations regarding the need for social services.    

 
Q7.  If an extension site offers, for example, whirlpool services, must 

the primary site also be able to provide them?  
 

A7.  No.  Whirlpool is a therapy modality, a therapeutic 
intervention provided by a therapy service.  The OPT is not 
required to offer the same modalities at the primary site as 
those offered at the extension site.  However, the OPT is 
required to offer the same services (PT, SLP, OT) at the 
primary site as those offered at the extension sites.   

 
Q8.  Can a rehabilitation agency provide acupuncture or Pilates 

services?  
 

A8.  No.  There is no statutory or regulatory basis for Medicare 
payments to acupuncturists or Pilates instructors.  Also, 
acupuncture and Pilates are not covered services under the 
PT benefit and therefore are not part of the rehabilitation 
program.  Nowhere in statute or regulations are 
acupuncturists or Pilates instructors defined.   

 
Q9.  Are OPT/SPs required to have established operating hours?  
 

A9.  No.  There is no statutory or regulatory basis for requiring 
that a rehabilitation agency have established operating 
hours.  However, it must have the capability to furnish the 
required services.    
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§485.707 Condition of Participation: Compliance with 

Federal, State, and Local Laws  
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§485.709 Condition of Participation: Administrative 

Management  
Q1.  To what extent can administrators be “shared”: must an 

administrator of an OPT be a full-time equivalent only at the 
parent site, or can the position be shared among several sites 
(primary and several locations)?  

 
A1.  The OPT in its entirety is considered a single entity, even if it 

has several extension locations.  Therefore, there is only one 
full-time administrator position.  The OPT should have 
policies/procedures in place explaining the responsibilities of 
the administrator and the administrative oversight of all the 
locations.  When the administrator is absent, there must be a 
competent individual to substitute for the administrator.   
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§485.711 Condition of Participation: Plan of Care and 
Physician Involvement  
Q1.  If an OPT has an extension location in an assisted living complex, 

can the therapist from the OPT and an employee from the assisted 
living complex fulfill the requirement that two people be on-site 
while treatment is being provided?  

  
A1.  The regulation states “two persons are on duty…whenever a 

patient is being treated.”  In order to be on duty at the OPT, 
both persons would have to be employees of the OPT.  So no, 
the assisted living facility employee would not be counted as 
fulfilling this requirement.   
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Q2.  If a facility is small and has a limited number of staff, is the 
requirement “at least two persons are on duty on the premises of 
the organization whenever a patient is being treated” mandatory?   
A2.  No matter how small the OPT is, there must be two people on 

duty whenever a patient is being treated.        
 
Q3.  Is there any addition guidance regarding physician on-call 

availability for emergency care? 
    

A3.  Yes.  Please refer to S&C letter 06-23, Clarification of 42 CFR 
Section 485.711(c) Standard: Emergency Care , 7/27/06. 
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§485.713 Condition of Participation: Physical Therapy 
Services   
Q1.  Can an individual who is certified in anatomy/physiology work 

without direct supervision (such as athletic trainers or 
kinesiologists)?  

  
A1.  No.  Only those personnel defined as qualified (in the statute 

and regulation) may provide therapy services without direct 
supervision.  The statute does not define athletic trainers or 
kinesiologists.   

 
Back to Top  

 
§485.715 Condition of Participation: Speech Pathology 

Services  
 
Back to Top  

 
§485.717 Condition of Participation: Rehabilitation 

Program   
Q1.  Is the social worker expected to provide services to every OPT 

patient?  
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A1.  No.  However, the OPT regulations do require that each OPT 
patient who needs social or vocational services receive those 
services.  The OPT must have a system in place to determine 
which patients do or do not need social or vocational services.  
A social worker is expected to have input in that process and 
is also expected to review written documentation on every 
OPT patient to determine the social needs of the patients.  
(Refer to Appendix E for further detail).   

 
Q2.  Must screens of patients be done in a timely manner?  For 

example, can the social worker screen patients after discharge 
from the OPT?  

  
A2.  After discharge, a person is no longer a patient of the OPT, so 

services could not be provided after discharge.  The OPT must 
provide evidence that these screenings are completed during 
the time of the provision of patient services.   

 
Q3.  Can an OPT continue to use an initial screening tool to assess 

social and vocational factors and then arrange for the “face-to-
face” of agency qualified staff (psychologist, social worker, or 
vocational specialist) for those patients who need the 
social/vocational adjustment services?   

   
A3.  The medical records must clearly identify that the social 

worker reviewed the screening tool and documented in the 
chart any contact with the patient.  For example, the social 
worker could review the screening tool and call the patient 
just to verify any questions and then document in the chart 
the phone conference with the patient and the results.   

 
Q4.  Can a therapist serve as a screener regarding the need for social 

or vocational adjustment services? 
  

A4.  Yes.  The therapist may serve as the screener to the 
professionals who make the final decision concerning the need 
for the services.   
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§485.719 Condition of Participation: Arrangements for 
Physical Therapy and Speech Pathology Services 
to be Performed by Other Than Salaried 
Rehabilitation Agency Personnel 
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§485.721 Condition of Participation: Clinical Records  
Q1.  Is the OPT/SP provider required to copy its complete medical 

record and maintain the medical file at both the extension and the 
primary location?  

  
A1.  The responsibility for the maintenance of patient records and 

policies and procedures is that of the OPT/SP provider’s 
primary site.  Patients’ records do not have to be maintained 
at the extension units.   
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§485.723 Condition of Participation: Physical 

Environment   
Q1.  If a facility is small and has a limited number of staff, is the 

requirement “at least two persons are on duty on the premises of 
the organization whenever a patient is being treated” mandatory? 

   
A1.  No matter how small the OPT is, there must be two people on 

duty whenever a patient is being treated.        
 
Q2.  Are battery lights inserted into duplex outlets which automatically 

laminate when the AC power drops acceptable as emergency 
lighting?  

 
A2.  Yes.  These lights are acceptable provided the illuminate the 

corridors used by patients and provided they are positioned to 
illuminate any exit sign that is not internally illuminated.   
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§485.725 Condition of Participation: Infection Control 
 
Back to Top  

  
§485.727 Condition of Participation: Disaster 

Preparedness 
 
Back to Top  

 
§485.729 Condition of Participation: Program 

Evaluation  
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