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GUARDIANSHIP FOR ADULT PARTICIPANTS AND THE HOME AND COMMUNITY  

BASED SERVICES (HCBS) FINAL RULE  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  
 

Question Answer 

Do the new rights and 

requirements under the HCBS 

rules supersede the decision-
making authority of a legal 

guardian for a participant? 

No. Unless otherwise indicated in the particular individual’s guardianship 

documents, the legal guardian retains full decision-making authority for the 

participant pursuant to Title 15, Chapter 5 , and Title 66, Chapter 4 of Idaho 
Statute, as applicable.  

If the new rules under HCBS do 

not supersede the decision-
making authority of a legal 

guardian, can a legal guardian 
direct a provider to restrict a 

participant’s HCBS rights? 

No, not if the provider is funded with HCBS dollars. A provider may only restrict 

or limit HCBS setting qualities if there is a health or safety risk to the 
participant. A provider may not restrict HCBS setting qualities based on the 

personal preferences, beliefs, or values of the guardian. If a guardian wishes to 
impose restrictions or limitations unrelated to health or safety risks, then the 

guardian and participant must identify a funding source other than Medicaid 

HCBS. 

Will proposed IDAPA rules clarify 

the role of the guardian in 
relation to the HCBS changes? 

Yes, there is language in the new HCBS section in the proposed IDAPA rule that 

clarifies the role of the guardian. Please see IDAPA 16.03.10.312.02 in the 
proposed rules: 

 

311. HCBS REQUIREMENTS AND DECISION-MAKING AUTHORITY. HCBS 

requirements, contained in Sections 312 through Sections 317 of these rules, 
do not supersede decision-making authority legally assigned to another 

individual or entity on the participant's behalf. This includes:  

 01. A Representative Payee Appointed by the Social Security 

Administration;  

 02. Court-imposed Restrictions Related to Probation or Parole;  

 03. Court-imposed Restrictions When Committed to the Director Of 

Health And Welfare; and 

 04. Legal Guardians Who Retain Full Decision-making Authority. It is 

presumed that the parent or parents of participants birth through seventeen 

http://legislature.idaho.gov/idstat/Title15/T15CH5PT3.htm
http://legislature.idaho.gov/idstat/Title66/T66CH4.htm
http://adminrules.idaho.gov/bulletin/2015/10.pdf
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(17) years of age have full decision-making authority unless the minor child 

has another legally assigned decision-making authority. 

My loved one receives HCBS. Are 

there ways other than becoming 
a legal guardian that I can help 

support him or her in exercising 
these participant rights under 

HCBS?  

Make sure you understand the HCBS rights and talk to your loved one about 

them – the Department will be publishing educational materials about HCBS for 
participants in the near future. You can use these materials to make yourself 

familiar with these rights and talk to your loved one about them. If you feel 
that he or she might still need some assistance in exercising their HCBS rights 

and making decisions, there are alternative ways that participants can be 
supported in learning to make decisions on their own. The National Resource 

Center for Supported Decision-Making has a number of good resources to help 
guide family members and loved ones in helping people who may need support 

in making life choices. You can also visit DisAbility Rights Idaho and the Idaho 

Judicial Branch websites for information specific to Idaho. 

The new HCBS regulations talk 

about participant preferences. As 
the legal guardian, what if my 

preferences and the participant’s 
preferences aren’t the same? 

The Department’s expectation is that any disagreements on service delivery 

preferences will be discussed during the person-centered planning process to 
find a resolution. While the HCBS rules do not supersede the capacity of the 

legal guardian to make decisions for the participant, the person-centered 
planning process will include conflict of interest strategies to resolve 

disagreements during plan development.  

As a legal guardian, I prefer that 
my ward receive services from a 

provider that does not meet 
these HCBS requirements. Can 

my choice of provider override 
the HCBS requirements? 

No. Neither a participant nor a guardian of a participant can choose to receive 
HCBS-funded services in a setting that does not meet the HCBS requirements. 

The HCBS setting qualities must be met in order for a setting to be considered 
home and community based. If any of the HCBS qualities present a real risk to 

a specific participant, only then can the provider implement a risk mitigation 
strategy and it must be documented in the person-centered plan. 

As a provider, we don’t currently 

enforce the preferences of legal 
guardians to restrict the rights of 

our clients (such as limiting 
access to food) unless it is based 

on a medical need. How will this 
practice change with the new 

Each individual will have unique needs that must be addressed through the 

person-centered planning process. If a legal guardian wishes for the provider to 
impose a restriction on a participant’s HCBS rights or setting qualities, there 

must be a supportive strategy in place to reduce a real and documented risk 
and/or teach the participant skills to support them in being successful in the 

HCBS setting. The supportive strategy must be documented in the participant’s 
person-centered plan. 

http://supporteddecisionmaking.org/
http://supporteddecisionmaking.org/
http://disabilityrightsidaho.org/resources/
https://www.isc.idaho.gov/guardianship/guardianship-conservatorship
https://www.isc.idaho.gov/guardianship/guardianship-conservatorship
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HCBS rules?  

As a guardian, I don’t want my 
ward to have unlimited or 

unsupervised access to the 
community because it may not be 

safe. How will HCBS providers 
respect my decisions? 

Restricting independence or access to resources is appropriate only to reduce 
specific risks. If a provider is aware of a risk to the participant’s health or 

safety, or the safety of the community, the provider is responsible for ensuring 
safeguards are implemented to reduce the risk and are reflected in the person- 

centered service plan. 

 

The Department believes that safeguards are built into the HCBS regulations to 
allow an individual’s right to have choices and to experience the outcomes of 

those choices without putting them at risk. Risks to the participant or others 
should be addressed during the person-centered planning process. Reducing 

risk for individuals receiving Medicaid HCBS should not involve limiting their 

independence, freedom, and choice unnecessarily. 

I am the Certified Family Home 

provider and the legal guardian 
for my resident. Do I still have to 

make sure my home meets the 
HCBS requirements? 

Yes, your Certified Family Home must meet the HCBS setting and person-

centered planning requirements. As a Medicaid residential provider, you must 
follow the process described in the proposed IDAPA rules for exceptions to the 

residential setting requirements. Restrictions on other HCBS participant rights 
can only be made when there is a goal and strategy in place to mitigate a 

documented risk to support them in being successful in an HCBS setting.  

 

Remember, neither a participant nor their guardian can choose for a participant 

to receive HCBS funded services in a setting that does not meet the HCBS 
requirements. 

 

http://adminrules.idaho.gov/bulletin/2015/10.pdf
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DECISION-MAKING AUTHORITY FOR CHILDREN  

AND THE HOME AND COMMUNITY BASED SERVICES (HCBS) FINAL RULE  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

Question Answer 

As a parent, I have preferences 

for my child that I expect the 
provider to respect (such as food 

items). Will providers continue to 
respect those choices? 

If a parent wants a restriction placed on their child that conflicts with HCBS 

requirements, it must be based on a real and documented risk.  If any of the 
HCBS qualities present a real risk to a specific participant, only then can the 

provider implement a risk mitigation strategy and it must be documented in the 
person-centered plan of service. 

As a parent of a participant, I 

prefer that my child receive 
services from a provider that 

does not meet the HCBS 
requirements. Can my choice of 

provider override the HCBS 
requirements? 

No. Neither a participant nor a guardian of a participant can choose to receive 

HCBS-funded services in a setting that does not meet the HCBS requirements. 
Providers delivering HCBS-funded services must comply with IDAPA rules 

regarding HCBS qualities. Exceptions to those qualities may only be made 
when there is a real risk to the participant.  

 

 


